Ekspert: tootja teab, milline trepp vastab kõigile nõuetele, oleks mugav ja samas vastupidav 31. august 2023

Kui kodus on mugav trepp, ei pane seda eriti tähelegi. Mure tekib aga siis, kui trepi astmed on ebamugava kõrgusega või kahe korruse vahet saalimine tundub suisa ohtlik... Mida jälgida, et uus trepp saaks mugav ja turvaline, selgitab Aru Grupi treppide müügijuht Marko Ivainen.


Kui käsil on uue maja või korteri ehitamine, on arhitekt enamasti kõik üksikasjad, sealhulgas ka trepi, paika pannud. Soovides senine trepp uue vastu vahetada või oma elamist laiendada (näiteks võtta kasutusele pööningukorrus), püüab koduomanik sageli paljude asjadega vaid omaenese tarkuse toel hakkama saada. Kindlasti tasub treppi valima asudes pidada nõu arhitekti, sisekujundaja või vilunud trepimeistriga, et leida sobivaim lahendus. Lisaks tasuks enne trepi tellimist kõigepealt mõni asi selgeks mõelda.


Loe Õhtulehe artiklit puidust treppidest täismahus: 
https://www.ohtuleht.ee/1091099/trepitegu-on-vohikule-paras-peavalu-ekspert-tootja-teab-milline-trepp-vastab-koigile-nouetele-oleks-mugav-ja-samas-vastupidav

Treppide mõõtmine ja paigaldus asjatundjailt

Ehkki trepi võib koduomanik soovi korral tellida enda võetud mõõtude järgi ja selle hiljem ka ise paigaldada, on võhikul sel moel oht nii mõnegi asjaga alt minna. Vigade parandamine võib hiljem olla aga oluliselt kulukam kui oli isetegemiselt saadud sääst. Vale kaldega trepp näiteks võib olla lausa ohtlik.

Abi trepi valimisel ja tellimisel võib saada ka Aru Grupi veebiplatvormilt Stair24: trepiava mõõtude sisestamisel arvutab keskkond optimaalsed trepi mõõdud, mida kasutaja saab soovi korral muuta. Süsteem kontrollib sisestatud mõõtude alusel koostatud trepi vastavust standarditele ja kui juhtub, et tulemus ei vasta kõigile nõuetele, annab sellest märku.

„Kui soovitakse treppi, mis vastaks kõigile nõuetele, oleks mugav ja vastupidav, on siiski mõistlik nii mõõtude võtmine kui ka trepi paigaldamine tellida tootjalt,“ osutab müügijuht. „Trepimeistrid on valmis koostöös kliendiga leidma koduomaniku soovide ja maja interjööriga kõige paremas kooskõlas oleva ja võimalikult mugava nüüdisaegse trepi: uued standardid näevad ette trepiastme sügavuse 250 mm ja tõusu 180—190 mm, trepi laius peaks olema 850—900 mm.“